Suosituimmat hengelliset laulut

Suosituimmat hengelliset laulut

Hengelliset laulut ovat kuuluneet historiaamme aina. Niitä lauletaan ympäri maailman erilaisissa tilaisuuksissa. Monet hengelliset kappaleet ovat tulleet maailmanlaajuisesti suosituksi. Niinpä ne voivat olla tuttuja myös heille, jotka eivät koe itseään hengelliseksi.

Hengelliset laulut voivat tuoda lohtua elämään. Niissä esiintyy tyypillisesti sellaisia teemoja, jotka koskettavat monia hyvin henkilökohtaisesti.

Hengellisiä lauluja soitetaan yleisesti paljon radioissa. Kappaleisiin saattaa törmätä myös mm. elokuvissa ja peleissä. Nettipeleihinkin sävelletään omia kappaleita. Pelaa pankkitunnuksilla ilman rekisteröintiä luotettavilla sivustoilla, jos olet kiinnostunut peleistä.

Hengellisiä kappaleita lauletaan sekä maailmalla että ympäri Suomen, erilaisissa tilaisuuksissa ja moni kappale on kasvanut historiansa varrella melkoisiksi klassikoiksi.

Suomalaisia hengellisiä suosikkeja

Niin kaunis on maa – Kari Rydman

Niin kaunis on maa on alkujaan Kari Rydmanin säveltämä ja sanoittama kappale. Rydman kirjoitti kappaleen hänen oppilaansa jäätyään auton alle 1970-luvulla. Kappale levytettiin lopulta vasta vuonna 1976 lapsikuoron kanssa. Kappale tunnetaan myös mm. Samuli Edelmannin esittämänä.

Vanha holvikirkko

Vanha holvikirkko on yksi suomalaisten yleisesti tuntemista kappaleista. Se on ruotsalaisen Sven Lindahlin vuonna 1968 kirjoittama kappale. Sen ensimmäinen versio levytettiin vuonna 1968, Lenne Brobergin esittämänä. Hän levytti kappaleesta myös suomenkielisen version. Suomalaiset tuntevat kappaleen etenkin Eero Raittisen esittämänä.

Jumalan kämmenellä

Jumalan kämmenellä -virttä voisi kutsua kaikkein tunnetuimmaksi virreksi. Sen tuntevat monet ja kappaletta onkin tapana laulaa monissa eri seremonioissa ja etenkin ristiäisjuhlissa. Kappale on alun Pirkko Halosen säveltämä ja sanoittama lastenlaulu. Sen sävel ja ensimmäinen säkeistö kirjoitettiin vuonna 1968 ja toinen säkeistö lisättiin vuonna 1984. Kappale lisättiiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viralliseen virsikirjaan vuonna 1986. Virren numero on 499. Kappaleesta on luotu myös oma viittomakielinen versio ja siitä on olemassa myös laululeikki.

Täällä Pohjantähden Alla

Täällä Pohjantähden alla ei ehkä suoranaisesti ole uskonnollinen kappale, mutta se on koko kansan kappaleeksi muodostunut teos. Sitä esitetään niin kouluissa, hautajaisissa kuin opiskelijajuhlissakin. Petri Laaksonen sävelsi kappaleen vuonna 1994. Tapio Rautavaaran Täällä Pohjantähden Alla vuodelta 1960 on eri teos.

Tilkkutäkki

Jaakko Löytyn kirjoittama Tilkkutäkki on suomalaisten tuntema, iloinen, hengellinen laulu. Kappaleessa lauletaan, kuinka erilaista paloista koottu tilkkutäkki on una sancta, yksi, pyhä ja kaikkien yhteinen kirkko. Kappaletta lauletaan erityisesti rippikouluissa. Kappale sävellettiin vuonna 1976. Kappaleessa kuvataan kristittyjen yhteyttä.

Maailmalla tunnettuja hengellisiä lauluja

Amazing Grace

on alunperin jo vuonna 1779 julkaistu kappale. Sen kirjoitti merikapteeni John Newton, joka joutui laivamatkallaan merihätään kuljettaessaan orjia Afrikasta Pohjois-Amerikkaan. Huonokuntoinen laiva kuitenkin selvisi myrskystä ja Newton piti tätä Jumalan armon ilmestymänä. Newtonin jatkaessa orjalaivan kapteenina, alkoi hän tuntemaan syyllisyyttä ja lopulta vastusti orjuuttaa. Hän lopetti uransa, löysi Jumalan ja aloitti papiksi opiskelun. Vuonna 1779 Newton julkaisi William Cowperin kanssa laulukirjan nimeltään Onley Hymns. Kyseinen teos sisälsi muunmuassa Amazing Grace -kappaleen. Kappale on yksi suosituimmista hengellisistä lauluista ja se tunnetaan useiden eri artistien esittämänä.

Hallelujah – Leonard Cohen

Hallelulah on yksi maailman tunnetuimmista hengellisistä lauluista. Se on Leonard Cohenin kirjoittama, mutta se on myöhemmin esittänyt lukuiset muut artistit, kuten Jeff Buckley. Alkuperäinen versio julkaistiin joulukuussa 1984.

You Raise Me Up – Josh Groban

You Raise Me Up tunnetaan ympäri maailman ja kappale on innostanut monia artisteja esittämään siitä oman versionsa. Alunperin kappaleen esitti irlantilais-norjalainen duo Secret Garden vuonna 2002. Monelle myös Westlifen versio on tuttu. Kyseinen versio julkaistiin vuonna 2005.

What a Wonderful World – Louis Armstrong

Louis Armstrongin What a Wonderful World on koko maailman tuntema, kaunis kappale. Se julkaistiin vuonna 1968 ja vaikka moni muu artisti on esittänyt siitä oman versionsa, on Armstrongin versio kuitenkin kaikkein tunnetuin. Kappaleen sanoituksissa ihmetellään maailman kauneutta.

Kumbaya, My Lord

Tämä kappale on monille tuttu leirinuotioilta. Kappale on alkujaan afrikkalais-amerikkalainen, hengellinen laulu, joka levytettiin alunperin 1920-luvulla.

Oceans (Where Feet May Fail) – Hillsong United

Oceans on hengellinen kappale, joka on saanut suosiota etenkin sosiaalisen median myötä, jossa kappaletta on jaettu viime vuosina ahkerasti. Kappale on alunperin australialaisen Hillsong United -yhtyeen kirjoittama. Se julkaistiin elokuussa 2013. Kappale on palkittu useilla palkinnoilla.

Back to top