Ilmainen musiikki videontekijälle – parhaat vinkit

Ilmainen musiikki

Musiikki on todella tärkeä osa videoissa. Se on melkein jopa tärkeämmässä roolissa kuin itse kuva, joten siihen kannattaa panostaa huolella. Ammattimaisen kuuloinen musiikki tuo siis lisäarvoa ihan jokaiseen videoon. Musiikki pystyy toistamaan voimakkaasti kuulijan tunnetiloja, joten lisäämällä videoihisi oikeanlaista musiikkia, voit helposti herättää yleisössäsi tunteita.

Kun etsit musiikkia videoihisi, ensimmäisenä tulee mieleen kysymys mistä niihin löytyisi ilmainen musiikki. Tässä artikkelissa kerromme sinulle muutamia sivustoja, joista voit löytää laadukasta sekä ilmaista musiikkia.

Kuinka musiikki tehostaa videoiden sanomaa?

Musiikki on olennainen osanen elokuvissa. Kuvittele että katsoisit lempileffaasi ilman sen alkuperäistä ääniraitaa. Sehän ei olisi lainkaan sama asia. Musiikki vahvistaa eri kohtausten vaikutusta tunteisiin ja se saa katsojat istumaan penkeissään kuin liimattuina. Oikeanlainen musiikki tärkeissä kohtauksissa vahvistaa kohtauksen aikaansaamaa vaikutusta katsojissa. Takaa-ajokohtauksissa voidaan käyttää nopeatempoista musiikkia kun taas rakkauskohtauksissa pehmeä kitaramusiikki koskettaa sisintä paremmin. Joten luonnollisesti videontekijöitä kiinnostaa, mistä on saatavilla ilmainen musiikki videoon.

Voiko käyttää toisten musiikkia?

Laillisesti ei voi käyttää jonkun toisen musiikkia vaan silloin on saatava lupa tekijänoikeuksien omistajalta. Mikäli käytät jonkun musiikkia ilman lupaa vaikkapa YouTube -kanavallasi, saatat yhtäkkiä huomata että videoistasi häviää äänet tai ne jopa poistetaan. Puhumattakaan tekijänoikeuksien rikkomisesta aiheutuvista seurauksista.

Voi olla jopa hieman hankalaa selvittää, ketä musiikin tekijänoikeudet omistaa. Yleensä musiikissa on jopa kaksi oikeuksien omistajaa, säveltäjä sekä sanoittaja. Levy-yhtiöt omistavat oikeudet johonkin tiettyyn nauhoitukseen. Tämän hankaluuden välttää, kun käyttää ainoastaan ammattimaisesti luotua rojaltivapaata musiikkia. Tällaista musiikkia hyödyntävät monet sivustot, kuten vaikkapa nettikasinot.

Mistä ilmaista musiikkia voi ladata?

Netissä on olemassa monia sivustoja, joiden tarjontaan kuuluu ilmainen musiikki. Tässä niistä muutamia:

Free Music Archive eli tunnetumpi lyhenteellä FMA. Sivusto tarjoaa erään suurimmista musiikkikirjastoista, joita netissä on. Voit etsiä musiikkia joko kappaleen nimen, lisenssityypin, kappaleen pituuden tai vain selata useita tyylilajeja ja niiden alalajeja. Suurin osa musiikista on lisensoitu ns. Creative Commons -lisenssillä, joka tarkoittaa sitä että niitä saa käyttää ainoastaan henkilökohtaisessa käytössä. Onkin siis syytä tarkistaa kappaleiden käyttöoikeudet ennen niiden lataamista ja käyttöä.

Incompetech on monen mielestä paras paikka musiikin lataamiseen. Myös täällä on hyvä tarkistaa lisenssiasiat. Musiikkia saa käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan antaa kiitosta musiikin luojalle esimerkiksi jättämällä linkin artistin sivustolle.

Premium Beat tarjoaa laadukasta ilmaista musiikkia. Tosin valikoima ei ole hurjan iso mutta kuitenkin tarjontaa löytyy useasta genrestä. Premium Beat tarjoaa myös loistavia opastuksia sekä artikkeleita musiikkiin liittyvistä aiheista, joten tämänkin vuoksi se on tutustumisen arvoinen sivusto.

MixKit tarjoaa ilmaista musiikkia, videoita sekä valmiita videopohjia itse editointia varten. He kertovat sivullaan kaiken olevan todellakin ilmaista. Kannattaa kuitenkin tarkistaa vielä lisenssiasiat, ihan varmuuden vuoksi. MixKitin sivustolta ladattua musiikkia saa käytää YouTubessa, blogeissa, musiikkivideoissa, nettisivustoilla, sosiaalisen median alustoilla, podcasteissa ja nettimarkkinoinnissa.

FreePD on jokaisen videoiden luojan luvattu sivusto. Kaikki kappaleet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Toki hyvä ja eettinen tapa on mainita kappaleen tekijä videon yhteydessä. 

Jesus Freak Hideout sivuston tarjontaan kuuluu ilmainen hengellinen musiikki. 

YouTuben äänikirjasto tarjoaa myös ilmaista musiikkia sekä äänitehosteita omiin videoihin. YouTube kertoo, että alkuperäisen esittäjän nimi tulee ilmoittaa videon kuvauksessa, mikäli kappaleen vieressä on tekijän tiedot vaativa kuvake. Lisätietoja tekijätietojen antamisesta löytyy Creative Commons -sivustolta.

Voit myös kaupallistaa videosi, sillä maksuttomasta musiikista ei tarvitse tehdä Content ID-vaatimuksia. Mikäli sinua pyydetään todistamaan oikeutesi musiikin kaupalliseen käyttöön, ilmoita tällöin kappaleen tarkka nimi ja ilmoita lisäksi ladanneesi musiikin YouTuben äänikirjastosta.

Tekijänoikeus suojaa äänitallenteita

Copyright

Tekijänoikeuksien haltijalla on oikeus kopioida, jakaa tai myydä äänitallenne. Tämä suojaa kappaleen säveltäjän oikeuksia. Musiikin lisensointi tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun joku haluaa käyttää tekijänoikeuksilla suojattua musiikkia vaikkapa mainoksessa, elokuvassa tai tv-ohjelmassa.

Mikäli toiveissa siintää siis ilmainen teostovapaa musiikki, kannattaa vierailla jollakin edellä mainituista sivustoista, jolloin tällaisista asioista ei tarvitse huolehtia. Mikäli olet koskaan luonut tai muokannut videoita, tiedät varmasti, kuinka olennaista on löytää videolle juuri oikeanlainen musiikki. Huolella valitulla musiikilla on voimaa tehdä hieman huonommastakin videosta houkutteleva ja näin siis paljon parempi.

Soitetuimmat kappaleet jäävät mieleen ja parhaimmat videoiden musiikit myöskin. Kuka ties, videosi voidaankin muistaa juuri musiikin ansiosta. Joten kannattaa siis nähdä vaivaa sen eteen.

Back to top