Millaista on pelaamisen kannalta paras musiikki?

2 miestä pelaa pelejä

Tiedetään, että musiikilla on voima vaikuttaa moneen. Musiikkia käytetään elokuvissa tuomaan tunnelmaa. Esimerkiksi jännittäviin kohtauksiin suunnitellaan tai sävelletään sellainen musiikki, joka saa katsojan tuntemaan tietynlaista tunnetta. Pelaaminen ei ole vain nappien painelua ja näytön tuijottamista, vaan peliharrastus vie pelaajan omaan maailmaansa. Kun tässä maailmassa on myös taidolla suunniteltu äänimaailma, muu maailma unohtuu.

Musiikki voi aiheuttaa jännitystä tai rentoutumista. Pelatessa on hyvin mielenkiintoista ottaa käyttöön musiikki, sillä se saattaa jopa muuttaa koko pelikokemuksen ja viedä sen täysin eri sfääreihin. Se, millaista tunnelmaa pelatessa haetaan, voi riippua monestakin asiasta. Jos halutaan rentoutua, ei ehkä kannata valita vauhdikasta musiikkia. Tai jos pelataan toiminnantäyteistä peliä, vauhdikkaampi musiikki voi viedä pelaajan syvemmälle pelin tilanteisiin.

Pelityypin mukaisen musiikin valinta

Toisten pelien tarkoituksena on rentouttaa. Tällaisissa peleissä ei yleensä kovin jännittäviä hetkiä ole. Nämä pelit ovat hyvä tapoja rentoutua silloin, kun mielessä on paljon muuta ja halutaan rentouttaa mieli ja irtautua arjen huolista.

Riippuen omasta musiikkimauta, rentouttavan pelin taustalle voi valita esimerkiksi rauhallista pianomusiikkia, klassista tai muuten vain rauhallisia lempikappaleita. Musiikin suoratoistopalvelusta tai YouTubesta löytyy myös paljon erityisesti rentoutustarkoituksiin sopivaa musiikkia, jota voi käyttää taustana myös rentouttavissa pelihetkissä.

Jos peliksi on valittu toiminnantäyteinen taistelu- tai ammuntapeli, hieman aggressiivisemman musiikin kuuntelu voi parantaa pelikokemusta. Mahtipontinen sinfonia- tai elokuvamusiikki on myös hyvä valinta tällaisten pelien aikana kuuntelemiseen.

Musiikin valinta peleihin

Pelimusiikkien suunnitteluun liittyy monia vaiheita. Musiikki suunnitellaan tai valitaan peliin sen mukaan, millaisia tunteita halutaan herättää. Musiikintekijöillä tulee olla ymmärrys pelin konseptista, teemasta ja tunnelmasta. Jos pelin tunnelma on synkkä, musiikin tulee luonnollisesti tukea sitä.

Joihinkin peleihin on luonnollista ottaa mukaan valmiiksi olemassaolevia musiikkikappaleita. Moniin peleihin kuitenkin sävelletään oma pelimusiikit. Pelit usein tunnetaan näistä. Tietyt pelimusiikit saattavat saavuttaa jopa itse peliä suuremman suosion, joka taas saattaa tuoda pelille uusia uteliaita kokeilijoita.

Onnistunut pelimusiikki sulautuu peliin täydellisesti ja mahdollistaa pelaajalle sellaisen tunnelman, joka on peliä suunnitellessa ajateltukin.

Peleihin ei suunnitella pelkkää musiikkia, vaan kokonaisuuteen kuuluvat myös erilaiset ääniefektit, joita pelissä kuuluu eri toimintojen yhteydessä. Pelien tarinaan saattaa myös kuulua erilaisia kohtauksia ja käänteitä, jotka vaativat erilaisen tunnelman musiikkia. Pelimusiikin suunnittelijan täytyy olla tietoinen kaikista näistä käänteistä, jotta musiikista saadaan vakuuttava.

Kun musiikki on suunniteltu, ei sitä välttämättä lisätä sellaisenaan soitettavaksi koko pelin aikana, vaan se täytyy vielä saada integroitua saumattomasti peliin sopivaksi. Eri pelejä pelanneet varmasti tietävätkin, että pelien tunnelma saattaa muuttua hetkellisestikin, joka täytyy ottaa huomioon.

Pelimusiikilla on suuri merkitys. Voit testata asiaa kuuntelemalla täysin vääräntyyppistä musiikkia pelin aikana. Huomaat, että musiikki ei sovi eikä pelin tunnelmaan ole ehkä niin helppo virittäytyä.

Erilaisia pelejä tarjoavat alustat

Myös se, millaisten sivustojen tai alustojen kautta pelataan, on merkitystä. Uhkapelisivustoilla vallitsee tietynlainen tunnelma ja pelien ja niiden musiikkien on mahdollista kasvattaa ja ylläpitää tällaista tunnelmaa entisestään.

Netissä toimivat verovapaat kasinot tarjoavat hyvin monenlaisia pelejä. Näissäkin musiikki on mietitty sen mukaan, että ne palvelevat tarkoitustaan ja luovat oikeanlaista, halutun tyyppistä tunnelmaa pelaajalleen. Tällaisten pelien musiikit jäävät paljon pelaavien mieleen ja tuntuvat tutulta pelattaessa samaa peliä uudestaan.

Pelaajalle tuleva vaikutelma

Pelien arvostelut käsittävät yleensä myös peleissä käytetyn musiikin, onhan sillä suuri merkitys pelin antamalle vaikutukselle. Jos musiikki on vain valittu satunnaisten vaihtoehtojen joukosta, tämä näkyy ja kuuluu pelissä. Yleensä tällaisten pelien suunnittelussa ei ole muutenkaan noudatettu tietynlaista huolellisuutta, sillä laadukkaan musiikin valitseminen tai säveltäminen kuuluu korkealaatuiseen kokonaisuuteen.

Yhteenvetona pelimusiikilla tai pelaamisen aikana kuunneltavalla musiikilla on suuri merkitys siihen vaikutukseen, jonka pelaaminen aiheuttaa. Huonosti valittu musiikki voi vaikuttaa pelikokemukseen negatiivisella tavalla ja tunnelmaan voi olla hankala päästä. Rentouttava ei enää olekaan yhtä rentouttava, jos taustalla soi vaikkapa radio ja pelihetkeä häiritsevät inhottavat mainokset tai ei omaa musiikkimakua mukaileva musiikki.

Taidokkaasti valittu pelimusiikki taas voi rytmittää pelaamista ja pelin aikana koettavia tunteita. Oikeanlainen pelimusiikki tekee pelaamisesta nautinnollisempaa, millä tahansa alustalla pelaatkin.

Back to top